Isten Hozott Kedves Látogató!

Lélekcsepp:

Lélekcsepp: "Mint az esőre, úgy vártak rám, és szájukat tátották, mint tavaszi záporra." Jób 29,23

2010. április 26., hétfő

Szemétgyűjtési akció a Nagy-Homoród mentén 2010. április 24- én

1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív, vagy másodlagos energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal, önkéntes kezdeményezésekkel hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg ezt az eseményt.

Márai Sándor, mélyen gondolkodó lélekbúvár, Füveskönyv című kötetében a következőket írja az „Arról, hogy az ember része a világnak”- című írása alatt: Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenök. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: „Én más vagyok, mint a tenger.” Vagy a szikra: „Rajtam nem fog a tűz.” De az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak, éppen olyan romlandó anyag, mint a tej vagy a medve húsa, mint minden, ami egy pillanatra megjelenik a világ nagy piacán, s aztán, a következő pillanatban, a szemét- vagy a pöcegödörbe kerül. Az ember, testi mivoltában, nem is magas rangú eleme a világnak; inkább csak szánalmasan pusztulásra ítélt anyagok összessége. A kő, a fém is tovább él, mint az ember.

Néhány éve a Nagy- Homoród menti iskolák és egyházközségek támogatásával a diákok és ifjak a Föld napja körül szemétgyűjtési akciót szerveznek, mellyel megtisztítják a főút mentét. Ugyanakkor fel szeretnék hívni a nagyhomoródmenti lakosok és az átutazók figyelmét a környezetszennyezés káros hatásaira. Sok szervezet, egyház, és iskola nevelői, lelkészei, diákok, fiatalok és a Homoródszentmártoni Polgármesteri Hivatal, támogatja ezt a kezdeményezést.

Így vettünk részt mi is, a városfalvi kisiskolásokkal, és az ifjúsági egylet tagjaival ebben a megmozdulásban. A lelkes csapat a faluból indult Homoródszentpéter irányába, és a főút két oldalán minden létező szemetet összeszedett. Az akció Homoródszentpálon ért véget számunkra, ugyanis, onnan már a Szentpéteriek és a Szentpáliak vették át a stafétabotot. Reméljük, hogy jövőben is csatlakozni tudunk ehhez a kezdeményezéshez, és a programzáró szalonnasütésen és gitározáson is részt tudunk majd venni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése